A PROJEKTBEN RÉSZTVEVŐ PARTNEREK

MTA Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézet

Az 1949-ben alapított, MTA TAKI a talajtudományok, az agrokémia és a talajbiológia központja Magyarországon. Az Intézet elsősorban a fenti témákhoz kapcsolódó alapkutatásokért felelős, amelyek mellé jelentős alkalmazott kutatások, oktatási tevékenységek, tanácsadói és információs szolgáltatások, valamint nemzeti és nemzetközi együttműködések párosulnak. A TAKI számos hazai és nemzetközi program koordinációs központja.

Az MTA TAKI Környezetinformatikai Osztályának legfontosabb jelenleg futó projektjei:

A jelenlegi projektjavaslat szempontjából fontos korábbi projektek leírása alább olvasható. A jelenlegi projekt menedzserének (DOMBOS Miklós, TAKI) és a TAKI GIS csapatának feladatai dőlt betűkkel vannak kiemelve.

Deák Delta Kft

A Deák Delta Kft. 1997-ben alapították Magyarországon, magyar tulajdonosok. A cég tevékenységét az alábbiakban lehet összefoglalni:

Deák Delta Kft. holding formában működik több különböző ágazat és csoport működtetésével, ami nagyfokú hatékonyságot és rugalmasságot biztosít a projektek megvalósítása során, ugyanakkor viszonylag kevés adminisztrációt igényel. A cég menedzsmentjét három mérnök alkotja. A cég központja Mártélyon van, három egysége pedig Kistelken, Hódmezővásárhelyen és Szegeden található.
A cég fejlesztései közé tartozik egy komplex, csúcstechnológiát jelentő mérőeszköz. Az eszköz az úgynevezett „időkerékben”, egy különleges homokórában került alkalmazásra, amelyet Budapesten állítottak fel az Európai Unióhoz való csatlakozás emlékére. A homokóra mintegy 8 tonna homokot tartalmaz, és felállítása óta tökéletesen működik – hála a különleges mérőeszközünknek.
Cégünk jelentős szerepet játszott az egykori – később a Siemens, a Pirelli és Prysmian tulajdonában lévő – Magyar Kábel Művek felújításában és korszerűsítésében. Több mint ötven kábelgyártó gépsort újított fel, illetve állított rendszerbe a Deák Delta Kft. A gépsorok a csúcstechnológiás PLC irányítórendszerrel lettek ellátva és a gyártási folyamatot a világ bármely részéről lehet ellenőrizni – köszönhetően a saját fejlesztésű adatgyűjtő rendszerünknek.
Cégünk számos fejlesztést végzett a balassagyarmati Kábel Művek nagyfeszültségű kísérleti laboratóriumának általános felújítása során, amelyhez ipari vizsgálati rendszert és felszerelést fejlesztett, gyártott és állított rendszerbe.
A kisteleki Kábel Művek számára mérnökeink, a Budapesti Műszaki és Közgazdasági Egyetem Elektronikai és Energetikai Tanszékével együttműködve, egy korszerű, számítógép-vezérelt kábelminőség-ellenőrző eszközt fejlesztett, amelynek segítségével a gyártó a gyártási folyamat közben és annak végén is ellenőrizni tudja a kábel minőségét.
Cégünk fejlesztett ki, és állított rendszerbe egy kábelgyártó gépsort a miskolci FUX Rt. részére. Emellett, szintén ennek az ügyfélnek, számos egyéb, hagyományos gépsort szállítottunk az utóbbi években.